Døde mink, rejse-glade corona-kendisser og en folkekær TV-værts nedgang kendetegner nogle af årets mest omdiskuterede shitstorms. Jeg ser tilbage på det forgangne år på baggrund af ATAK Nordics største shitstorm-analyse hidtil.
I forbindelse med offentliggørelsen af analysen deltog jeg i debatprogrammet News&Co på TV2 NEWS den 8. februar 2022.
ATAK Nordics Top 10 shitstorms i 2021
- Mink-Gate: Regeringens manglende lovhjemmel til aflivning af alle mink i Danmark
- Slette-Mette: Statsministerens slettede sms’er i forbindelse med Mink-Gate
- Jes Dorph-Petersen: MeToo afsløringer og efterfølgende fyring fra Tv2
- Naser Khader: Anklager om trusler og seksuelle krænkelser
- Kendte rejser til Dubai under coronanedlukningen
- Nemlig.com: Arbejdsforhold for ansatte
- Forbud mod mavebluser på Firehøjeskolen i Vejle
- John Dillermand: Børne-TV provokerer
- Christian Bitz: Retssag om keramik-plagiat
- Ghita Nørby: Interview med Simi Jan i Go’ Aften Live
Personer står for skud
Det, der træder mest frem i dette års Top 10, er mængden af personsager. Tidligere års Top 10 har i langt højere grad været domineret af shitstorms med virksomheder eller institutioner i centrum. Det er anderledes i 2021. Samtidig er antallet af reaktioner på nyhedsmediernes shitstorm-opslag på Facebook 5 doblet siden 2018. Nyhedsmedierne er også blevet bedre til at bruge Facebook i nyhedsstrømmen, der er nemlig blevet delt 54% flere shitstorms-relaterede opslag på nyhedsmediernes Facebook-sider. Den offentlige debat foregår altså på Facebook i højere grad end tidligere, hvilket kan være en begrundelse for, at de personrettede sager fylder mere i år. Tonen er generelt hårdere på Facebook, og personsager skaber oftere en for/imod dikotomi, hvilket driver kommentarer og delinger for fuld drøn. Hele analysen kan læses her.
Corona: The perfect shitstorm
2021 har været et bemærkelsesværdigt år. Corona er stadig dominerende i vores hverdag, hvilket kommer til udtryk i de historier og sager, der har optaget danskerne mest.
Beslutningen om at aflive alle mink i Danmark blev taget tilbage i november 2020, men sagen og dens eftervirkninger har altså trukket lange spor ind i 2021. Sagen indtager en førsteplads i mængde af omtale i både de etablerede medier og på Facebook. Danmark var på daværende tidspunkt tæt på undtagelsestilstand, og magthavere reagerede med en hastighed, der for mange var på kanten af den demokratiske praksis. Coronakrisen demonstrerede statens magtfuldkommenhed, hvilket er noget, danskerne ikke er vant til – og ej heller helt bekvemme ved.
Samtidig er coronapandemien særligt noget, der taler ind i shitstormens DNA. Fællesskabets bedste versus individets egoistiske behov, den jævne befolkning versus eliten er særligt modsætningsforhold, der er kommet til udtryk under corona pandemiens hærgen i Danmark. Samtidig er disse modsætningsforhold noget der i høj grad spiller en rolle i shitstorms.
Tilbage i januar 2021 var Danmark underlagt hårde restriktioner som følge af alarmerende høje smittetal. Men inden længe begyndte billeder af influencers og sportsstjerner på solferie i Dubai, at florere på internettet. Billedet af Nicklas Bendtner, Mikkel Kessler og Michael Maze i en stor gruppe af maske-løse ansigter, der nød livet i ferieparadiset, skabte stor forargelse hjemme i Danmark. Selv statsministeren gav en personlig reprimande til kendisserne. Jeg kommenterede sagen tilbage i januar.
MeToo er kommet for at blive
Sager om MeToo-afsløringer har også trukket lange spor ind i 2021 siden bevægelsen for alvor tog fart og fældede en række højtstående politikere i 2020. MeToo er en ny virkelig, vi skal forholde os til, og det er uden tvivl ikke sidste gang, sådanne sager kan findes på Top 10 shitstormlisten. Naser Khader blev smidt ud af Det Konservative Folkeparti og den folkekære TV-vært Jes Dorph-Petersen mistede sit job hos TV2. Det var særligt sidstnævnte sag, der skabte stor røre. Mange var imod TV2s beslutning om at fyre Jes Dorph, og mange rasede over de MeToo afsløringer, der var årsag til fyringen. Et for og imod en sag, er noget, der virkelig driver omtalen og kommentarerne på de sociale medier, hvilket var tydeligt i Jes Dorph sagen. Jeg kommenterede sagen her.
Kendte ansigter
Shitstorms har alle dage været godt nyhedsstof. De forarger, de deler og samler mennesker, og så giver de os noget at tale om – og nogen at pege fingre af. Denne samtale har førhen foregået i de etablerede medier, hvor eksperter og debattører var meningsdannerne. På Facebook kan vi alle deltage i debatten og give udtryk for vores holdninger. Fejltrin og moralske overtrædelser fra kendte mennesker, om det er studieværter, sportsstjerner eller magthavere, er noget, alle kan forholde sig til, fordi det netop er personligheder, vi føler, vi kender.
Følg William Atak på…